Dairy farm van Haeren, The Netherlands

“Door het gebruik van CowManager is de tussenkalftijd verlaagd van 400 naar 385 dagen.”

Ludo van Haeren - Landbouwbedrijf van Haeren, Wehl

Melkveebedrijf Van Haeren in Wehl melkt momenteel 150 koeien. Na de overstap van robot melken naar carrousel melken werd ook gekeken naar een nieuw monitoringssysteem. Voorheen werkte Van Haeren met pootbanden om voorzien te worden van tochtattenties. Echter zocht hij een onafhankelijk systeem wat meer te bieden heeft dan alleen het meten van tocht. Daarom is Van Haeren in 2015 gestart met de sensor van CowManager.

Ludo: 's Ochtends zodra ik opsta bekijk ik alle attenties op mijn telefoon. Koeien met tochtattenties laat ik meteen insemineren. Uit ervaring weet ik dat ik blind kan vertrouwen op CowManager. Omdat tocht signaleren bij jongvee altijd lastiger is dan bij volwassen koeien, zijn de attenties van CowManager een echte uitkomst. Het insemineren met gesekst sperma is duur en betekent dat het echt op het uur aankomt, CowManager is hier een uitstekend hulpmiddel voor.”

“Koeien met uierontsteking heeft CowManager vaak al gevonden voordat ze in de melkstal zijn geweest”, verteld Ludo. “Ik kan er gewoon blind van op aan.” Vooral de combinatie van vreet- en herkauwgedrag met oor temperatuur vindt Ludo een sterk punt van CowManager “Zodra een koe stopt met vreten én de temperatuur zakt, kun je er van uit gaan dat het een geval van E.coli is.”

De elektronische oormerken worden bij melkveebedrijf Van Haeren al ingeknepen bij de kalveren. Hierdoor herkent de drinkautomaat welk kalf erin staat. Op 1-jarige leeftijd wordt bij de pinken een sensor ingehangen om datzelfde elektronische oormerk heen. Volgens Ludo gaat het indoen of uithalen van een sensor velen malen gemakkelijker dan het verwisselen van halsbanden.

Door het gebruik van CowManager is de tussenkalftijd verlaagd van 400 naar 385 dagen. Hetzelfde geldt voor het insemineren van de pinken: van 1,8 rietjes per pink verlaagd naar 1,5 rietje. “Dankzij de handige gekleurde attenties is in één oogopslag te zien of een koe tochtig is of ziek” zegt Ludo.