News & Blogs

 

 

Proactief werken door monitoren temperatuur koe
IMG/News/theo-addema-boerderij480-web.jpg


Een kortere tussenkalftijd en minder inseminaties per koe. Het zijn de vruchten die melkveehouder Theo Adema plukt sinds het gebruik van CowManager, dat de temperatuur en activiteit van zijn koeien monitort. Bovendien zorgt het sensorsysteem voor arbeidsgemak, iets wat in zijn situatie misschien wel de grootste winst is.

Samen met zijn vader Johan en moeder Jeltje runt Theo Adema een melkveebedrijf in het Friese Lemmer. Op het bedrijf wordt jaarlijks ongeveer 1,4 miljoen liter melk geproduceerd, afkomstig van 135 koeien. In de praktijk blijkt het soms lastig al die koeien goed in de gaten te houden. “Ik werk zelf fulltime buitenshuis”, vertelt Theo. “Bovendien staat het vee in 3 verschillende gebouwen. Als je in de ene stal bent, zie je niet wat er in de andere stal gebeurt.”
 

Goede back-up
De sensoren van CowManager vangen dat op. “Er is nu altijd ‘een oog’ die de boel in de gaten houdt”, zegt de ondernemer enthousiast. “Ik werk bij een bank, maar vanaf mijn computer of mobiele device heb ik toch zicht op de veestapel.” Vooral in de zomer, wanneer het landwerk veel tijd opslokt, is dat volgens hem een grote winst. “Na het melken stap je op de trekker en zie je niet wat er gebeurt in de stal. Met CowManager heb je altijd een goede back-up.”

Vader en zoon Adema zijn bijna een jaar geleden gestart met CowManager. In eerste instantie alleen bij de pinken die in een aparte stal stonden, maar dat beviel zo goed dat inmiddels alle koeien zijn voorzien van een oorsensor. De modules Gezondheid en Vruchtbaarheid worden toegepast, de module Voeding zit in de pijplijn.
 

Hoog slagingspercentage
Met CowManager zijn de melkveehouders onder meer in staat het juiste tijdstip van insemineren te bepalen. Hiervoor werkten zij nog met een stier bij de kudde. Kunstmatige inseminatie is volgens Theo een relatief kostbare aangelegenheid. Dat maakt het des te belangrijker om nauwkeurig het moment te bepalen. “CowManager zorgt voor een hoog slagingspercentage. Het systeem geeft een melding wanneer een koe tochtig is. Valse, onregelmatige of uitblijvende tocht haal je eruit.”

Het systeem geeft aan wanneer een koe niet tochtig wordt na het afkalven. “Dat stelt je in staat te onderzoeken wat er aan de hand is en of bijvoorbeeld vruchtbaarheidsbegeleiding nodig is.” Er sneller bij zijn is volgens de melkveehouder dan ook de grootste winst. Met de module Gezondheid pikt hij eventuele zieke koeien er veel eerder uit. En dat loont: “In het geval van melkziekte gaat het al snel om een paar honderd euro per koe.”

“Je krijgt onder meer een melding als de temperatuur van de koe in het oor zakt. Dat is een belangrijke indicator voor de gesteldheid van de koe. Ook de activiteit en het herkauwgedrag geven veel informatie. Zo kun je goed zien wanneer een koe op het randje loopt van het gevoerde rantsoen. Soms heb je iets zelf nog niet gezien en is het systeem je voor, maar het kan ook een bevestiging zijn van wat je ziet.”
 

Eenvoudig en overzichtelijk
Vader en zoon Adema werkten reeds met de software van AgroVision. De koppeling met CowManager wordt als zeer positief ervaren. “De informatie-uitwisseling werkt goed. Verder is het CowManager-systeem eenvoudig in gebruik en overzichtelijk. Ook mijn vader kan er vanaf zijn tablet in huis goed mee uit de voeten. Zelf ervaar ik dat de app vlot werkt. Dat is prettig aangezien ik altijd erg ongeduldig ben”, lacht de ondernemer. “Via de webapplicatie op de desktop kan ik uitgebreidere overzichten en rapportages inzien.”

Ook over de support is Theo goed te spreken. “CowManager heeft veel kennis in huis, ze zijn behulpzaam en erg snel. Ik zou het systeem zonder meer aanbevelen aan andere melkveehouders. Je gaat terug in tussenkalftijd en het aantal inseminaties per koe. De terugverdientijd is voor mij lastig aan te geven, vooral omdat het systeem meer is dan alleen de effectieve kosten en baten. CowManager zorgt voor een stukje arbeidsgemak. Ik zie om me heen veel zelfstandig ondernemers die grote bedrijven bestieren of in meerdere stallen werken. Om te kunnen blijven groeien is CowManager een waardevolle aanvulling. Het stelt je in staat een stukje vakmanschap uit handen te geven.”

Probeer CowManager zelf. Download de gratis Demo App en ontdek alle voordelen van het 24/7 monitoren van je veestapel met CowManager.